#írás #könyvek #utazás #fényképezés #bor #zene #karácsony #szerelem

KockásPapír

KockásPapír

Otthonunk, a Föld - de meddig?

2019. július 01. - moonchristal

Végigpörgetve a közösségi oldakat vagy a híroldalakat, nehéz nem észrevenni, mennyi klímaváltozással kapcsolatos cikk jelenik meg mostanában. Igazából elég csak a szélsőséges, országunkban eddig szinte ismeretlen időjárási jelenségeket figyelni, és máris látjuk, mekkora a baj. Lehet homokba dugni a fejünket, és azt mondani, régen is volt jégkorszak, globális felmelegedés és egyéb időjárási változások, lehet azzal is vigasztalni magunkat, hogy majd a gyermekeink, unokáink megoldják, ahogy tudják. De vajon lesz még otthon, amit megóvjanak? Hagyunk nekik egyáltalán valamit?

Sokszor tapasztalom a téma kapcsán, hogy az ismerőseim csak megvonják a vállukat, és annyit kérdeznek, ők ugyan mit tudnának tenni. Hiszen nem ők okozták, ott az ipari forradalom, a fogyasztói társadalom, a nagymértékű környezetszennyezés. Ez mind igaz. Nyilván nincsenek egyszemélyes felelősök, cserébe a saját környezetében azért tehet mindenki valamit. A szomorú az, hogy manapság valóban nem vállaljuk a felelősséget semmiért, ujjal mutogatunk másra, de azért a kínált luxust elfogadjuk. Lássuk be: jelenleg minden a jólétünket szolgálja, a mai ember nem szívesen vállal kényelmetlenségeket semmiben.

There's too much hurting
We need some healing

Szerencsére azonban sokan kezdjük észrevenni, hogy ez így nem folytatódhat sokáig, és lehet, hogy személy szerint nem tudjuk elérni, hogy holnaptól sűrű vasúthálózat és megfelelő minőségű tömegközlekedés váltsa fel az autózást, nem tudjuk máról holnapra megszüntetni a fölösleges repülőjáratokat, de azért valamit igenis tud tenni mindenki. A felelőskeresés kapcsán pedig Babits szavai jutnak eszembe:

Mert vétkesek közt cinkos aki néma.

Most tehát arra gondoltam, ha már elindult a "Műanyagmentes július" kampány (itt lehet olvasni róla bővebben is), én is összeszedem, mit tud tenni az ember a saját kis környezetében, esélyt adva magunknak, hogy ez a szép föld még sokáig az otthonunk lehessen.

1. Zöldségeknek, gyümölcsöknek újrahasználható zsák

Emlékszem, gyermekkoromban, mikor kimentünk a piacra, vittük magunkkal a "neccet", amibe az eladó beletette a paradicsomot, uborkát, barackot. Kicsit oda kellett figyelni, hogy legyen nálunk, kényelmetlenebb volt, hogy nincs ott egy köteg zacskó, de talán, ha visszatérünk a régebbi megoldáshoz, egy idő után kevesebb műanyag zacskóra lesz szükség.

2. Fém evőeszközök, újrahasználható poharak használata

Léteznek szuper megoldások arra, hogy ne legyen szükségünk műanyag evőeszközökre. Az autónkban lehet állandósítani néhány fém evőeszközt, néhány masszívabb műanyag poharat, amit nem kell állandóan cserélni.

3. Kevesebb új ruha

Nagyon menő a divat, de őszintén, valóban szükség van arra, hogy állandóan új ruhákat vásároljunk? Rengeteg energiát pazarol a mai társadalom a szebbnél szebb ruhák gyártására, amiket sokszor fel sem veszünk, legfeljebb kétszer-háromszor. Nézzünk körbe a szekrényben, lehet, hogy a szuper DIY ötletekkel néhány régebbi póló átvarázsolható újnak tűnő ruhává, és legalább kevesebbet is költünk olyasmire, amire nincs is szükségünk. Talán, ha kisebb lenne a kereslet, szűkülne a kínálat is...

4. Elektronikai eszközök korlátozott vásárlása

Valóban szükség van arra, hogy évente, kétévente cseréljük a laptopunkat, okostelefonunkat? Ha jobban megnézzük, nem sokkal tudnak többet az újak se. Legalábbis nem olyasmivel bővül a kínálat, ami nélkülözhetetlen lenne számunkra. Lehet, kicsit lassabb, kicsit kopottabb, de amíg lehet használni, szerintem indokolatlan újat venni. Cserébe jobban figyelhetnénk az emberi kapcsolatainkra, járhatnánk a természetet és megcsodálhatnánk a világot, ami úgyis csak korlátozott ideig a miénk.

5. Az autó használatának újragondolása

Kényelmes dolog az autó, de bárki, bármit mond, nem feltétlenül tartom ésszerűnek, hogy manapság egy családban mindenkinek saját autója van. Van, ahol elkerülhetetlen megoldás, de jó lenne, ha nem minden autóban egy ember ülne, hanem legalább összefognánk. Nem lenne kellemesebb társaságban lenni ott is, ahelyett, hogy magányosan, idegeskedve, dudálva kezdjük a reggelt, miközben ostoba rádióműsorokkal szórakoztatjuk magunkat?

6. Szelektív hulladékgyűjtés

Lehet, hogy kényelmetlen, de azért nem olyan nehéz dolog szétválogatni a szemetet. Ha lehetőségünk van rá, tegyük meg!

7. Kevesebb gyorséttermi kaja, hús és cukros üdítő

A szénsavas, cukros üdítők amellett, hogy rengeteg műanyag hulladékot termelünk velük, tudjuk, hogy kicsit sem egészségesek. Mindez igaz a gyorséttermekre is. Rengeteg szemetet termelünk velük, és még betegek is leszünk tőle. Nem mondom, hogy mértékkel nem lehet néhanapján fogyasztani, de ha lényegesen visszaesne a forgalmuk, talán az is vezetne valami jóhoz.

A hús nagyon finom, de indokolt a sok mesterséges táppal hízlalt, tenyésztett állati eledel ekkora mennyiségű fogyasztása? Én nyáron például kifejezetten szeretek friss zöldségekből készült főzelékeket, leveseket fogyasztani, gyümölcsöket enni.

8. Kevesebb kozmetikum, gyógyszer, táplálékkiegészítő

Furcsa, mennyire divatos manapság multivitaminokat szedni, miközben minden vitamin megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben is. Persze, itt is a kényelem a fő tényező, hiszen könnyebb bekapni egy bogyót, mint megpucolni a zöldséget, gyümölcsöt. Mégis megtehetjük, hogy megváltoztatjuk ezeket a szokásainkat.

Sok betegségre használnak a gyógynövények, érdemes inkább ezeknek utánanézni, és nem rögtön gyógyszereket szedni. A gyógyszeripar indokolatlanul naggyá nőtte ki magát szerintem, és nem biztos, hogy az a sok vegyszer valóban hasznos. Ugyanígy a kozmetikumok. Lehet ezekből sokkal kevesebbet használni, vásárolni, és már ezzel is tettünk valamit a környezetünkért.

These days we're one step closer
To that place that we call home

Ezek mind-mind kis lépések, de kezdetnek talán párat mindannyian megtehetünk. Nektek milyen egyéb apróság jut eszetekbe?

Valahol olvastam egy szép gondolatot arról, hogy ezt a szép világot ajándékba kaptuk, és úgy kell vigyáznunk rá, hogy a későbbi nemzedékeknek is ajándék legyen itt élni. Tegyük meg hát, ami tőlünk telik, és óvjuk meg ezt a gyönyörű világot!

Build more bridges
And tear down walls

(Az idézett dalszövegek Bon Jovi: Walls című számából valók)

Bontsuk le végre az önzőségünk falait, és lépjünk, nyissunk egymás felé. A közösségnek értéke van, és együtt sokkal több mindent tehetünk.

Csodaszép hetet kívánok!

img-2822_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kockaspapir.blog.hu/api/trackback/id/tr8514920534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása